• Juliana van Stolberg school, Christelijk primair onderwijs op Reformatorische grondslag. Een school die het rentmeesterschap van onze planeet Aarde hoog in het vaandel heeft staan. Om op zo'n school college te geven, dat al hetgeen wij doen weer in de kringloop moet komen, in goede aarde valt.

  Het college door docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma is echter anders, het laat de leerlingen op een andere manier kennis maken met hetgeen zij bezig zijn.

  U kunt hier het gehele artikel lezen en/of de foto's bekijken

 • De SBO Samuël school is bezocht op 26 oktober 2017 door het VAnG team. Docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma heeft met het typetje Koos de vuilnisman de leerlingen laten kennismaken hoe leuk het is om afval te scheiden. Wat je allemaal met afval kan maken en waarom het nodig is. Dat wij ons eigen huis, de planeet Aarde, in goede conditie moeten houden. Dat het afval scheiden niet iets is dat vies is. Alles gewoon in de goede bak. De leerkracht van groep 7, Gertrude van der Linden, gaf ook aan dat wij geleerd hebben dat wij nu toch aan de slag moeten, in actie moeten komen om onze planeet Aarde als, ons eigen huis moeten gaan zien, en dit schoon en mooi moeten houden. Koos de vuilnisman heeft ons serieus en met positieve humor laten zien.

  U kunt hier het gehele artikel lezen en/of de foto's bekijken

 • Op 12 september 2017 is OBS de Hoeksteen begonnen met de eerste stappen om al het afval op school te scheiden. Om de kinderen (en leerkrachten) te laten zien hoe belangrijk dit is heeft Koos de Vuilnisman hier een ochtend college gegeven. 

  In groep 7 heeft hij een hele ochtend 'les' gegeven waarbij hij heeft laten zien dat je eigenlijk bijna geen afval meer hoeft te hebben als je het apart houdt als grondstoffen. Papier, plastic, glas, metaal, oude pennen en GFT worden apart verzameld. Zo blijft er weinig over om te verbranden. De ochtend was verdeeld in twee delen, eerst de theorie en later de praktijk waar 'oude' elektrische apparaten volledig uit elkaar werden gehaald. 

  U kunt hier het gehele artikel lezen en/of de foto's bekijken

 • Acteur, docent en bioloog Theodoor Braaksma alias Koos de Vuilnisman bezoekt de komende tijd de vijf scholen uit Kapelle met een vuilniswagen. Als eerste was hij donderdag bij ‘t Honk en de Moolhoek in ’t Saamdeel. 
   
  Na een inleiding van wethouder Evert Damen wordt Koos de Vuilnisman met veel lawaai ontvangen door alle leerlingen van de brede school. Als Koos begint met zijn rap heeft hij de lachers op zijn hand, maar hij brengt een serieuze boodschap. De rap eindigt met YOLO: You Only Live Once. Dat geldt volgens Koos ook voor onze aarde. “We hebben maar een aarde en daar moeten we zuinig op zijn.” 
   
  Tekst en foto's: Weekblad de Bode/Jenine Hooglander

  U kunt hier het gehele artikel lezen