• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Juliana van Stolbergschool zet de standaard voor duurzaamheid

  Op 18 september 2023 heeft de Juliana van Stolbergschool in Kapelle geschiedenis geschreven door het prestigieuze Keurmerk Afvalvrije School in ontvangst te nemen. Deze bijzondere gebeurtenis markeert een belangrijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid en educatie, niet alleen voor de school maar ook voor de provincie Zeeland als geheel. De uitreiking vond plaats op het zonovergoten schoolterrein, waar ouders, belangstellenden, en alle leerkrachten en leerlingen aanwezig waren om deze speciale gebeurtenis bij te wonen. Het evenement werd bovendien bijgewoond door twee wethouders, de heren Siwart Mackintosh (milieu) en Marco Kleppe (onderwijs).

  Het Keurmerk Afvalvrije School is een erkenning voor scholen die zich onderscheiden door hun toewijding aan een duurzame en milieuvriendelijke aanpak van afvalverwerking. De Juliana van Stolbergschool heeft zich met enthousiasme ingezet om een verschil te maken op het gebied van afvalreductie en bewustwording bij zowel leerlingen als medewerkers. Deze inspanningen hebben geleid tot het behalen van het Keurmerk, beoordeeld en uitgereikt door de Stichting Van Afval naar Grondstof. De schoolgemeenschap mag terecht trots zijn op deze prestatie.

  Waarom een Keurmerk?
  De Juliana van Stolbergschool heeft bewezen dat afval een waardevolle grondstof is en dat het mogelijk is om zo min mogelijk afval te produceren en dit op verantwoorde wijze te scheiden. Dit betekent niet alleen het verminderen van restafval, maar ook het stimuleren van gedragsverandering en educatie over een beter milieu onder de leerlingen. Een keurmeester namens de Stichting Van Afval naar Grondstof controleert de school periodiek op diverse criteria, waaronder het vermijden van eenmalige verpakkingen, afvalscheiding, milieumanagement, en de uitvoering van afvalscheiding en -verzameling. De Juliana van Stolbergschool behaalde een indrukwekkende score van 690 punten op de scorelijst, wat overeenkomt met een 9.2-score, een uitmuntende prestatie.

  Rob Kleinegris van Stichting Van Afval naar Grondstof benadrukt het belang van deze prestatie: ,,De Juliana van Stolbergschool toont leiderschap en betrokkenheid bij de toekomst van onze planeet. We zijn verheugd om het Keurmerk Afvalvrije School aan hen uit te reiken en hopen dat andere scholen in Zeeland zich laten inspireren door dit voorbeeld."

  De wethouders Mackintosh en Kleppe onderstreepten het belang van scholen in de strijd voor duurzaamheid, en prezen de Juliana van Stolbergschool voor hun toewijding aan een schonere omgeving.

  De uitreiking van het Keurmerk Afvalvrije School aan de Juliana van Stolbergschool is niet alleen een lokale mijlpaal, maar ook een primeur voor Zeeland. Het evenement trok de aandacht van zowel lokale als regionale pers, evenals RTV-stations. Kapelle heeft zichzelf hiermee op de kaart gezet als een voortrekker op het gebied van duurzaam onderwijs en heeft daarmee een unieke positie binnen de provincie verworven.

 •  In dit nummer van DRS-Magazine is een mooi artikel van de Stichting VANG opgenomen. Klik hier om dit te lezen