• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Grondstofunits voor afvalvrije PWA-School

  Ook de PWA aan de Beetzlaan 48 is aan de slag gegaan om een afvalvrije school te worden. Woensdagmorgen werden de grondstofunits gebracht en werd er afscheid genomen van de traditionele vuilcontainer.

  De vrachtwagen van Stork Metaal Soest staat geparkeerd voor de ingang van de PWA Soest om de grondstoffenunits af te leveren. De verrijdbare units worden door de oudste leerlingen naar de lokalen gereden. Vanaf dit moment wordt het allemaal anders op de school aan de Beetzlaan. Er wordt daadwerkelijk op de bron gescheiden.

  Schoolleider Pascal Frank is overtuigd wanneer hij in zijn toespraak aan leerlingen en ouders vertelt: ,,Over een aantal jaar is het misschien wel mogelijk om naar Mars of Venus te gaan. Maar het is toch beter om de aarde goed te verzorgen zodat wij hier kunnen blijven wonen. Niet alleen wij, maar ook de generaties die na ons komen.”

  De PWA Soest sluit aan bij de basisscholen in Soest die gezamenlijk de intentie hebben om afvalvrij te worden. Dat gebeurt door bij de bron te gaan scheiden en hiervoor zijn de grondstoffenunits de school ingebracht. De docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma, alias Koos de vuilnisman is ’s ochtends op de school om zowel de leerlingen als de leerkrachten duidelijk te maken wat het belang is van afvalscheiding.

  Zo doceert Koos over de verschillende verpakkingen die wij tegenkomen bij het boodschappen doen. Alle groepen worden bezocht met een boodschap die voor zowel voor groep 1 als 8 zeer goed is te bevatten. Elke groep wordt op eigen niveau bijgepraat, en dat allemaal met ’n bijpassende rap of lied.

  Alle scholen in Soest afvalvrij is een initiatief van de Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG). Rob Kleinegris, aanwezig namens VAnG: ,,Geweldig dat de kinderen bij de PWA Soest op deze wijze les krijgen in afval. Het is goed wanneer zij de les ook doorgeven aan hun ouders. Zo komt er een generatie die bewust is van de noodzaak van afvalrecycling. Met de lessen van Koos is het voor de

  scholieren een feest waar meer dan ooit geleerd wordt. Vooral in de methodiek hoe restafval het beste kan worden voorkomen.