• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Groei en bloei

  Al jarenlang maakt Rabobank zich sterk voor een groeiend en bloeiend verenigingsleven. Clubs en stichtingen kunnen profiteren van de kennis, het netwerk en financiële ondersteuning van de bank. Leden stemmen mee over de verdeling van die ondersteuning.

  Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) uit Soest kan die steun goed gebruiken. De stichting wil Soest zwerfvuilvrij maken, maar kan dat niet alleen, legt oprichter Rob Kleinegris uit. “Ons doel is om met allerlei acties het zwerfvuil van de straten en uit de bossen halen. Daarnaast faciliteert VAnG digitale en fysieke educatie aan basisscholen, om leerlingen bewust te maken van de recycling van afval, het voorkomen van zwerfafval en het creëren van een afvalvrije school. Zo creëren we een generatie kinderen die afvalvrij denken. Ondertussen voeden zij thuis hun ouders op. Dat is mooi. In deze coronatijd willen we de educatie aan de basisschoolleerlingen ook digitaal aanbieden. Voor de faciliteiten en de ontwikkeling daarvan is geld nodig. Daarnaast zien we dat er een toename van betrokken inwoners is die zich melden als ‘Streetmaster’. Ze krijgen van ons hulpmiddelen om de wijk schoon te houden. Meer hulp betekent dat we meer hulpmiddelen nodig hebben, zoals een streetmaster (grijparm), handschoenen en hesjes. Het geld van de Rabobank is voor ons dus zeer welkom.”

  Acht zakken
  Wie zich afvraagt waar dat opruimen nou voor nodig is, kan Rob uit de droom helpen. “Neem alleen al de wijk Smitsveen. Daar hebben we recent een ontzettende berg afval rondom de flats verzameld, inclusief vele grote stukken afval.” Rob en zijn team verzamelen het afval niet alleen, ze scheiden het ook. “We hebben met twaalf kinderen veertig minuten zwerfvuil verzameld. Dat leverde acht zakken gevarieerde grondstoffen op. Denk aan aardappelen, computeronderdelen, ook veel karton en zakjes met hondenpoep. Max Verstappen met zijn Red Bull was de grote winnaar: overal blikjes. Verder hebben we nog diverse kledingstukken en wasknijpers gevonden. Die zijn waarschijnlijk van de balkons van de flat afgewaaid. Dat schijnt regelmatig voor te komen.”

  Over Rabo ClubSupport
  Een club is zoveel meer dan een club, dat blijkt des te meer nu we het (gedeeltelijk) moeten missen vanwege het coronavirus. Bij een club of vereniging komen mensen samen, leren elkaar kennen en clubs vergroten de saamhorigheid in een buurt. Daarom investeert Rabobank in het Nederlandse verenigingsleven met kennis, zijn netwerk en financiële middelen. Leden van de Rabobank kunnen stemmen over de verdeling van de financiële ondersteuning. Op rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/ zie je alle deelnemers aan Rabo ClubSupport en de bijdrage per deelnemer.