• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Geslaagd damtoernooi DSB voor basisscholieren

  • Zodra Evert Davelaar van damvereniging Soest Baarn zijn baritonstem door de microfoon laat schallen wordt het doodstil in de aula van het Griftland College. Leerlingen van zeven basisscholen uit Soest en Baarn gaan met elkaar de strijd aan tijdens het damtoernooi dat voor de veertigste keer gehouden wordt. Hoofdsponsor van het evenement is de Soester Stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG).Burgemeester Rob Metz zet de eerste zet tijdens het toernooi. Is het vooraf nog erg rumoerig in de zaal, op het moment dat er met de stenen wordt geschoven kan je een speld horen vallen. Evert Davelaar moet nog wel even ingrijpen. Een aantal ouders bezondigt zich aan voorzeggen en hij gebiedt alle ouders de speelvloer te verlaten. Davelaar heeft een stem waartegen je niet gauw in verzet komt. Dus de vloer is na zijn interceptie volledig aan de kinderen.

    Het toernooi is voor de groepen 5/6 een prooi voor de DeBuut uit Soest. Bij de groepen 7/8 gaat de Baarnse school De Uitkijck er met de hoogste prijs vandoor. Jan Bredewold, voorzitter van de Sticjting VAnG reikt de prijzen uit.

    Rob Kleinegris van de stichting VAnG legt uit waarom zijn organisatie zo graag het toernooi sponsort. ,,Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dammen hun hersenen beter ontwikkelen. Zij gaan logischer en beter nadenken. Dat willen wij als stichting graag stimuleren. Wij komen met Koos de Vuilnisman al bij scholen op bezoek om kinderen attent te maken op het voorkomen van zwerfvuil en hen te wijzen op de noodzaak tot het gescheiden inzamelen van afval. Wanneer zij dankzij het dammen nog beter gaan nadenken worden zij wellicht ook bewuster van het belang om Moeder Aarde gezond te houden.”

    Evert Davelaar van de organiserende damvereniging DSB knikt bevestigend. ,,Dammen is gezond. Het blijkt dat regelmatig dammen goed is voor het analytisch denken. Bij oudere mensen kan regelmatig dammen dementie vier tot vijf jaar uitstellen. Wij organiseren dit toernooi dan ook niet om zieltjes voor de vereniging te winnen, maar om mensen kennis te laten maken met dammen. Doe het spel, al dan niet in verenigingsverband en je merkt dat je denkvermogen er beter van wordt.”