• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Evert-Han Hulleman vindt zwerfvuil ruimen zo helder als glas

 • Evert-Han Hulleman is al jarenlang winkelier in Soestdijk. De geschiedenis van de opticien is al zestig jaar oud. Vader Han start in 1962 op de locatie van de voormalige bakkerij Vonk een brillenwinkel. In 1996 neemt Evert-Han de winkel van zijn vader over.

  Zestig jaar Hulleman Optiek op dezelfde plek in Soest. Dat moet haast wel een schare aan trouwe klanten opleveren. ,,Dat klopt”, zegt Evert-Han. ,,De mensen weten ons te vinden. Ook Juliana en Bernhard waren klant bij ons. Meestal kwamen Juliana en Bernhard zelf in de winkel, soms werden we op het paleis gevraagd. We gingen dan vaak op de fiets, of werden we met de auto opgehaald. Na het overlijden van Prins Bernhard hebben we enkele van zijn brillen terug gekregen. We hebben die brillen met de originele brillenkokers tentoongesteld in een kleine vitrine in de winkel. Mensen vinden het leuk om naar die brillen te kijken, zoals naar de pilotenbril van Prins Bernhard en het vlindermodel van Prinses Juliana.”

  Koninklijk bezoek, veel vaste klanten en een service en vakmanschap die vanzelfsprekend zijn. Wat doet Evert-Han nog meer om zijn winkel in de spotlights te zetten? ,,Nou, eigenlijk heel simpel. Ik zorg ervoor dat er geen zwerfvuil rondom de winkel waait. Dat geeft een rommelige indruk. Dat hoort niet. Bovendien troep trekt troep aan. Dus het moet schoon zijn rondom de winkel.”

  We nemen de proef op de som en doen een inspectierondje om de winkel. Het enige dat we op de straat zien zijn kastanjes en eikels. Het wordt herfst en de schitterende bomen rondom het pand, die ooit het decor van verzorgingshuis Braamhage waren, laten hun nakomelingen vallen. Maar verder is er geen papiertje te zien. Eigenlijk is het niet meer dan logisch. Een foto van de zaak uit de zestiger jaren laat al zien dat het toen ook spic en span rondom de winkel was. (zie foto)

  ,,Ik ga aan het einde van de dag altijd met deze grijper de straat op”, vertelt Evert-Han. ,,Die heb ik gekregen van Rob Kleinegris van Stichting VAnG. Ik vind het logisch om het vuil te ruimen. Als je ondernemer bent ruim je toch je stoepje op. Er zijn hier meer ondernemers die dat doen.”

  Zo is Evert-Han, naast het opmeten van de juiste brillenglazen voor zijn klandizie, bezig om de Van Weedestraat er mooi uit te laten zien. ,,Ach, het ligt ook een beetje aan de wind. Soms staat de wind zo dat veel zwerfvuil deze hoek opkomt en dan ligt er iets meer. Maar binnen acht minuten is alles schoon en dat winkelt gewoon een stukje prettiger voor de mensen in de Van Weedestraat. Voor mij is ruimen rondom de winkel zo helder als glas.”