• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Andrina en Wil ruimen zwerfvuil in landelijke omgeving

 • Ze gaan er wekelijks op uit, de vriendinnen Andrina Middendorp en Wil van Dijk. Het startpunt is boerderij Birktzicht aan de Peter van den Breemerweg. Op deze zaterdagmiddag breekt er net een waterig zonnetje door na een flinke hagelbui. De dames hebben het hesje aangedaan en lopen richting Amersfoort.

  Andrina heeft amper aandacht voor het oogverblindende uitzicht. Zij tuurt, samen met Wil in de sloten en greppels. Andrina vertelt: ,,Ik heb vorige week Rob Kleinegris gebeld. De streetmasters die wij hadden waren niet toereikend om troep uit de greppel te halen. Hij heeft daarom een streetmaster van 1.80 voor ons geregeld.” Wil attendeert Andrina op een plastic verpakking waar ooit heerlijke granola in heeft gezeten, maar die nu als stille getuige van achteloos wegwerpgedrag een hinderlijke en lelijke onderbreking van het natuurschoon is.

  Andrina gaat halverwege de greppel hangen, Wil houdt haar vast en na enkele huiveringwekkende acrobatische momenten is het plastic met behulp van de manshoge streetmaster opgeruimd. Veel beter! Want normaal duurt het honderden jaren totdat de natuur dit heeft afgebroken. Daar kunnen we niet op wachten.

  De buit wordt in een zak gedaan die Wil met haar rollator voortduwt. ,,Pas op voor de auto’s hier”, waarschuwt Wil. ,,Ze rijden de vouwen uit je broek.” De landelijke omgeving wordt inderdaad geweld aangedaan door chauffeurs die iets te enthousiast het gaspedaal intrappen. Andrina gaat ook op andere plekken in Soest het zwerfvuil te lijf. ,,Fietsenstallingen zijn een verzamelplek voor troep”, is haar ervaring. ,,Plastic flesjes zien we niet veel meer, het statiegeld doet haar werk. We zien vooral blikjes, heel veel blikjes.”

  De beide dames zijn blij met de faciliteiten die Stichting VAnG biedt. ,,Het werk is nu makkelijker en schoner geworden”, zeggen de dames in koor. ,,We doen het graag, zo kunnen we bewegen met ruimen combineren.”

  Interesse om net als Andrina en Wil het zwerfvuil aan te pakken en ook nog eens lekker lichamelijk bezig te zijn? Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919