• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Amelie en oma Virginia zijn Streetmaster 100 en 101

 • SOEST - Amelie is met afstand de jongste Streetmaster van het vrijwilligerskorps dat in de Soester straten te vinden is. Zij heeft het acht keer lente zien worden. Ondanks, of misschien wel dankzij, haar jeugdige leeftijd is Amelie vastbesloten de wereld een stukje mooier te maken. Elke week gaat zij er met haar oma Virginia van den Brink op uit om zwerfvuil te ruimen. Amelie is niet alleen de jongste Streetmaster, zij is ook de 100ste op de vrijwilligerslijst van Stichting VAnG. Oma Virginia is nummer 101!

  Honderd Streetmasters! Het is iets om trots op te zijn. Volgens de berekeningen van Rob Kleinegris, ook bekend als  ‘Mister Stichting VAnG’, zijn er zeker 300 Streetmasters nodig om Soest schoon te houden. Genoeg werk aan de winkel nog. Dat ondervinden Virginia en Amelie ook als wij hen aantreffen op een regenachtige woensdagmorgen in het Smitsveen.

  ,,Wij maken ons rondje vanaf het Smitsveen naar de skatebaan aan de Koningsweg”, vertelt Virginia. ,,Dat lijkt een eenvoudige wandeling, maar dikwijls zijn we te lang bezig om de Koningsweg te halen.” Terwijl ze uitleg geeft knikt Virginia naar haar kleindochter die enthousiast en ijverig blikjes, peuken, plastic en allerlei verschillende soorten troep op handige manier van de straat plukt en het met een sierlijke boog in de vuilniszak laat verdwijnen.

  ,,In deze buurt ligt zoveel rommel, het is om soms moedeloos van te worden. Wie doet dit, vraag ik mijzelf wel eens af. Ik mag hopen dat ik mijn kinderen hierin goed heb opgevoed. Zelf ben ik vooral gemotiveerd om dit te doen, omdat ik vooral naar de mooie dingen wil kijken. Ik erger mij aan zwerfvuil. Samen met Amelie ga ik dus aan de slag.”

  Rob Kleinegris is verheugd dat het magische getal van 100 Streetmasters is bereikt. ,,Elke week komt er wel een aanmelding binnen van iemand die graag met behulp van een streetmaster (grijparm), handschoenen en een vuilniszak de straat wil ontdoen van zwerfvuil. Wij bieden de faciliteiten aan en de vrijwilliger verricht nuttig werk. Dat jong en oud zich hier voor inzetten is fijn. Ook de jonge generaties beseffen langzaam maar zeker dat we met respect moeten omgaan met Moeder Aarde. Onze voorlichting op de basisscholen is hier zeker debet aan. Honderd Streetmasters in de wijken en langs de straten is heel fijn, maar we hebben nog genoeg spullen liggen voor meer vrijwilligers. Meld je maar aan bij ons!”

  Meer informatie/aanmelden als Streetmaster: 06-16094919