• Stichting Van Afval naar Grondstof

  • Activiteiten stichting VAnG - Van Afval naar Grondstof in 2024

    Het jaar 2024 bracht voor onze educatieve projecten op scholen niet helemaal wat we hadden gehoopt. Scholen hebben nog steeds last van de nasleep van corona, wat resulteert in achterstanden bij vakken zoals rekenen en taal. Daardoor lag de nadruk meer op deze kernvakken en werd extra educatie even op een zijspoor gezet.

    Hierdoor hebben we minder uitgegeven aan projectkosten, maar dankzij sponsoring hebben we toch positieve resultaten behaald. Gemeenten hechten veel waarde aan afval scheiden en een schone leef- en werkomgeving. Een uitdaging voor onze Stichting blijft het opschalen van onze activiteiten, vooral omdat er geen nieuwe medewerkers zijn bijgekomen. Dit is een punt waar we meer aandacht aan moeten besteden om verder te groeien.

    Het jaar begon echter goed. Op 28 januari 2024 werd in de Molenaarskamer van molen ‘De Windhond’ in Soest de ‘Harry Witteprijs’ uitgereikt. Er waren vier genomineerden, en de Streetmasters van Stichting VAnG kregen de meeste stemmen en wonnen deze prestigieuze prijs. De prijs, die eens in de vier jaar wordt uitgereikt, werd met veel enthousiasme ontvangen. Voorman Rob Kleinegris ontving zelf ook een individuele prijs als erkenning voor zijn bijdrage, en besloot het geldbedrag te verdelen onder de vier genomineerden, wat zeer gewaardeerd werd.

    Op vrijdag 20 april 2024 en vrijdag 20 september 2024 vonden de ‘Opschoondagen’ plaats. De projecten, zoals de ‘Soester Opschoondag’ in het voorjaar en ‘Keep it Cleanday’ in het najaar, waren een groot succes. Veel vrijwilligers en Streetmasters deden hieraan mee. StayOkay Soest, gelegen aan de Bosstraat 16, was zeer behulpzaam door een ontmoetingsplaats te bieden waar het afval gescheiden kon worden, en bood ons zelfs een gratis lunch aan.

    In april en juni organiseerden we een ‘Opschoondag’ in de wijk Smitsveen, met speciale aandacht voor flat 315-593, waar mensen van 71 verschillende nationaliteiten wonen. Afval scheiden was hier een probleem, net als zwerfafval op de parkeerplaatsen rondom de flat. We probeerden hier meer structuur in te brengen.

    In mei hielp Stichting VAnG samen met Stichting Bikkel4planet tijdens de Soester Avond4daagse om ervoor te zorgen dat er geen zwerfafval achterbleef tijdens de wandelingen. Ondanks voorlichting door de organisatie en afspraken met de deelnemende scholen, bleef de hoeveelheid afval hoog. Na elke wandeling werd het verzamelde zwerfafval gewogen en gesorteerd, en het rapport werd aan de organisatie overhandigd.

    Op 5 juni 2024 ontving de Tweede van der Huchtschool in Soest het Keurmerk ‘Afvalvrije School’ van wethouder Aukje Treep-van Hoeckel. Deze school scoort al jaren hoog op het gebied van afval scheiden en het schoonhouden van de schoolomgeving.

    Op 25 juni 2024 won Sterre Westeneng een posterwedstrijd georganiseerd door de gemeente Baarn voor basisschoolleerlingen. Stichting VAnG speelde een bemiddelende rol vanwege onze ervaring in dit gebied. De Beoordelingscommissie van Stichting VAnG koos de tekening van Sterre Westeneng als winnaar. De poster is te zien op onze website.

    Op 4 juli 2024 bezochten we de nieuwe plasticsorteerfabriek van Renewi in Acht/Eindhoven, die geopend werd door koning Willem Alexander. De fabriek is voorzien van de nieuwste technologieën voor plastic recycling. Dit bezoek kreeg ook aandacht in de Volkskrant. We kregen een rondleiding en hadden interactieve gesprekken over het recyclingproces en de producten die daaruit voortkomen.

    Op 9 juli 2024 vonden de VAnG Milieuprijs en de Posterwedstrijd plaats, waarbij 12 scholen deelnamen. De Beoordelingscommissie koos Gr. 8 van de Tweede van der Huchtschool als winnaar van de VAnG Milieuprijs 2024, en de winnende poster ‘Dit kan toch Anders’ van basisschool De Wegwijzer werd op de vuilniswagen geplaatst.

    Op 12 september 2024 werd de poster van Rosalie Uittenbosch van basisschool De Wegwijzer onthuld op een vuilniswagen door wethouder Aukje Treep-van Hoeckel. Dit was een feestelijk moment met ouders, familie en leerlingen van de school. De winnende posters van de posterwedstrijd werden ook tentoongesteld in het gemeentehuis van Soest om de burgers te stimuleren afval op de juiste manier te scheiden.

    Op 20 september 2024 werd de wereldwijde Keep it Cleanday in Soest gehouden, zoals gebruikelijk bij StayOkay aan de Bosstraat. De Streetmastergroep nam hier de leiding. 's Ochtends werd al het zwerfvuil in de eigen omgeving verzameld en meegenomen naar StayOkay voor een gezamenlijke lunch om 12.00 uur. Daarna gingen verschillende groepen met door paarden getrokken huifkarren naar winkelcentra en het NS-station om ook daar zwerfvuil op te ruimen. Ons doel was om bewustwording te creëren en samen het zwerfvuilprobleem aan te pakken. Na terugkomst werd al het verzamelde zwerfvuil gesorteerd en afgevoerd.

    Op 28 september 2024 was Stichting VAnG aanwezig op de Burendag in de wijk Olijkeweg. We hebben de buurtbewoners voorgelicht over het zwerfvuilprobleem en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Na de voorlichting gingen bewoners in groepen aan de slag met zwerfvuil opruimen. De hoeveelheid ingezameld zwerfvuil was indrukwekkend, wat voor veel bewoners een eye-opener was. Burendag is een belangrijk evenement waarbij onze Stichting graag betrokken is.

    Op 2 december 2024 werd de tekening van Roos van ’t Zelfde onthuld op het gemeentehuis in Hendrik-Ido-Ambacht door wethouder Ralp Lafleur. Scholen in Hendrik-Ido-Ambacht hadden tekeningen gemaakt om mensen bewust te maken van afval scheiden. De winnende poster ‘Red de Aarde uit de Afvalzak’ was van Roos van ’t Zelfde van de Stadhouder Willem 3 school.

    Op 13 december 2024 organiseerden we de gezamenlijke ‘Eindejaarsbijeenkomst’ van Stichting VAnG op StayOkay Soest. Alle Streetmasters, gemeenteambtenaren en betrokken organisaties zoals Bikkel4planet en ‘Soesterberg ruimt op’ waren uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst werden filmfragmenten vertoond van onze activiteiten gedurende het jaar. De wethouder en onze voorzitter spraken ook.

    Op 18 december 2024 werd het Keurmerk ‘Afvalvrije School’ verlengd voor de Insingerschool in Soest. Wethouder Aukje Treep-van Hoeckel leidde de ceremonie in aanwezigheid van alle leerkrachten en leerlingen. Ook de media was aanwezig om verslag te doen in de Soester Courant. Na grondig onderzoek van de Keurmeester werd besloten om het Keurmerk te verlengen vanwege de goede prestaties op het gebied van afval scheiden en de netheid van de schoollocatie.