• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Woensdag 5 juni kreeg schoolleider Rick Mast van de 2de Van der Huchtschool uit handen van Rob Kleinegris van Stichting VAnG en wethouder Aukje Treep het Keurmerk Afvalvrije School uitgereikt. De school aan de Libel, was volgens Kleinegris met een 8 ruim voldoende geslaagd voor het eisenpakket dat de stichting aan het keurmerk stelt.

  De leerlingen van de school waren allemaal aanwezig op het zonovergoten plein bij de feestelijke uitreiking.

  Rick Mast had lovende woorden over voor de leerlingen van zijn school. ,,Jullie hebben dit Keurmerk echt verdiend”, vertelde hij aan de kinderen. ,,Dankzij de leerlingen die zo goed omgaan met de regels voor afvalscheiding hebben wij deze onderscheiding gekregen.”

  Dat de leerlingen en het team goed werk had geleverd liet Rob Kleinegris weten. ,,Je kan maximaal 750 punten halen voor het keuringsrapport en jullie hebben een 8 gehaald. Reken maar uit hoeveel punten jullie hadden.” Twee leerlingen die het hoofdrekenen goed machtig zijn en tot de juiste slotsom van zeshonderd punten kwamen mochten samen met Rick Mast het bordje met het Keurmerk in ontvangst nemen.

  Wethouder Treep: ,,Deze school heeft reinheid hoog in het vaandel staan. Jullie mogen trots zijn op dit bereikte resultaat. Applaus voor jullie zelf!”

  Het is overigens niet eenvoudig om het keurmerk te verkrijgen legt Kleinegris uit. Een keurmeester controleert, namens de Stichting VAnG, de school periodiek op:

  Het gebruik van eenmalige verpakkingen vermijden en/of ontmoedigen; Scheiden van afval; Milieumanagement; Probleemoplosser; Bezetting milieuteam/kinderraad; Uitvoering afvalscheiding in bakjes; Uitvoering schoon verzamelen van gescheiden afval; Algemene indruk locatie; 

  Uiteindelijk levert de beoordeling een totaalscore op. De maximale totaalscore is 750. Bij minimaal 500 punten wordt het keurmerk verleend. Als de school in alle opzichten voldoet aan de gestelde criteria, dan is de weg vrij voor de ceremoniële uitreiking van het keurmerk ‘Afvalvrije School’ zoals bij de 2de Van der Huchtschool.

  Rob Kleinegris: ,,De 2de Van der Huchtschool is een goed voorbeeld hoe een school afvalscheiding en het gebruiken van afval als grondstof aanpakt. We hebben al jarenlang een goed contact met Rick Mast over de prima aanpak van deze school.”

  Waarom een Keurmerk? De ambitie van Stichting VAnG is om scholieren bewust te maken dat afval een waardevolle grondstof is. Een Afvalvrije School is een school die zo min mogelijk afval produceert en het afval dat zij produceert zoveel mogelijk weet te scheiden. Dit houdt in dat de school zo min mogelijk restafval produceert. Kortom, afvalscheiding én afvalpreventie. Een Afvalvrije School is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, maar maakt volgens VAnG kinderen ook enthousiast voor een beter milieu door middel van gedragsverandering en educatie.