• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Grondstofunits bij de 2e van der Huchtschool in Soest

  De eerste stappen voor een afvalvrije school, de Tweede van der Huchtschool gaan er daadwerkelijk mee aan de slag. Het zal aan hun niet liggen dat er in 2035 een nieuwsbericht wordt verspreid dat er geen mobieltjes, föhns en lampen meer zijn te koop, omdat de fabrieken geen grondstoffen meer hebben.

  Tweede van der Huchtschool in de wijk Overhees te Soest is de derde basisschool in Soest die het afval op de bron gaat scheiden. Op vrijdag 8 september is docent/acteur/bioloog Theodoor Braaksma, als Koos de vuilnisman, de gehele dag op school geweest om zowel de leerlingen als de leerkrachten te overtuigen van het nut om hiertoe over te gaan.

  De start werd gemaakt in groep 8, welke een college kregen over het in goede conditie houden van ons eigen huis, de planeet Aarde. Over de verschillende verpakkingen die wij tegenkomen bij het boodschappen doen. Welke verpakkingen schadelijk zijn voor de natuur. Dat alles weer in de kringloop moet worden opgenomen. Niet zo eenvoudig allemaal, maar het moet niet zo worden dat er in 2035 in de courant komt te staan dat mobieltjes, föhns en lampen bijna niet meer te koop zijn. Dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe apparaten en lampen te kopen. Dat de fabrieken niet meer kunnen produceren omdat er geen grondstoffen zijn. Allemaal zeer confronterend maar niet ondenkbaar.

  Daarna werden alle overige groepen bezocht met een boodschap die voor zowel voor groep 1 als 7 zeer goed was te bevatten. Een ieder werd op hun eigen niveau bijgepraat, en dat allemaal met ’n bijpassende rap of lied.

  Direct na de middagpauze werden door Stork Metaal Soest de grondstofunits op het schoolplein afgeleverd. Het was inmiddels behoorlijk gaan regenen zodat deze feestelijke gebeurtenis naar de binnenruimte van de school werd verplaatst. Wethouder Jannelies van Berkel-Vissers pakte de wereldbol er bij zodat ons eigen huis duidelijk in beeld kwam. Hiervoor doen wij het, dat jullie het goede voorbeeld gaan geven, het is in ons eigen belang.

  Koos de vuilnisman acteerde en rapte er op los, maakte er weer een geweldige happening van. De grondstofunits, welke verrijdbaar zijn, werden door leerlingen van groep 8 naar alle lokalen gereden. Vanaf maandag 11 september is het allemaal anders op school. Er wordt daadwerkelijk op de bron gescheiden.