• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Boodschap Bodil: Reduce, Reuse and Recycle

  Tijdens het afgelopen schooljaar schreef de Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) een posterwedstrijd uit voor basisscholen uit verschillende gemeentes. Het doel was om met een eenvoudige maar doeltreffende boodschap scholieren (en hun ouders) bewust te maken van het belang van afvalscheiding. Op donderdag 16 november werd de winnende slogan, gecreëerd door Bodil van der Laak (voorheen leerling van de Tweede Van der Huchtschool, momenteel op de Waldheim MAVO), bij haar voormalige basisschool onthuld op een wagen van RMN.

  Bodils kleurrijke tekening en slogan ('Reduce, Reuse and Recycle') wijzen op het belang van een circulaire wereld. De VAnG milieuprijs is een initiatief om leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisscholen bewust te maken van de natuur en het milieu. Alle deelnemende scholen hebben boeken ingeleverd vol tekeningen, tips, gedichten, brieven, en zelfs een rap over afvalscheiding en zwerfafval, en hoe dat beter kan worden aangepakt.

  Tijdens de beoordeling eerder dit jaar kon de jury niet zien wie de makers van de werkstukken waren. Via een code waren de boeken anoniem. Onder leiding van wethouder Aukje Treep gingen de deskundigen aan de slag. Peter Beijer was aanwezig namens de organiserende Stichting VAnG. ,,Wat wij afval noemen, is eigenlijk allemaal grondstof voor nieuwe producten. Deze kinderen weten dat heel goed. Fantastisch hoe ze ons en hun ouders daaraan herinneren en daar zo mee bezig zijn! De tekening van Bodil heeft ons het meest op positieve wijze verrast.”

  Onder luid gejuich van de schoolgenoten van Bodil werd het doek onthuld. Alle kinderen en aanwezigen van Stichting VAnG, RMN, Femke de Jongh, docent van groep 8 en wethouder Aukje Treep konden de winnende tekening zien.

  De poster is gedurende een aantal maanden te zien op de wagens van RMN.