• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • ‘Juf’ Margriet wordt nog altijd herkend

 • Regelmatig de wijk in als streetmaster

  Margriet Schrijvers is Streetmaster van het eerste uur en misschien was ze al Streetmaster voordat het begrip in Soest bekend was. Sinds 1992 woont ze met veel plezier aan de Bosstraat op letterlijk een steenworpafstand van station Soest-Zuid. In de loop der jaren heeft ze als Streetmaster kilo’s zwerfvuil mogen ruimen. Niet uit ergernis overigens. ,,Ik vind het lekker om buiten te zijn.”

  Het gebeurt nog regelmatig dat Margriet Schrijvers langs de weg loopt en een hartelijk ‘hallo juf Margriet’ geroepen wordt. Margriet glimlacht als ze vertelt: ,,Ik ben jarenlang kleuterleidster geweest bij De Fatima aan de Ericaweg. Het is dan wel leuk als een volwassene die ik nog als klein kind gekend heb mij spontaan gedag zegt. Ik ben een geboren echte Soester, opgegroeid en gewoond aan De Genestetlaan en later de Hildebrandlaan. Zo mooi daar, ik ging daar het bos in en genoot van de natuur in Soest.”

  Margriet woont tegenwoordig bij het kinderdagverblijf van K’nijntje/Zippies. ,, We zijn hier in 1992 komen wonen, de Pimpelmees werd toen aangelegd, tot aan die tijd was het stuk waar wij woonden een doorgaande weg. Op mijn 55ste ging ik met vervroegd pensioen en alleen maar thuiszitten daar voelde ik mij veel te jong voor. Nog steeds trouwens. Wij zijn toen in 2004 dit kinderdagverblijf begonnen dat later onderdeel is geworden van K’nijntje/Zippies. Ik voel mij thuis op deze plek aan de Bosstraat.”

  Het stationsgebied heeft een aanzuigende werking op zwerfvuil constateert Margriet. ,,In de bosjes langs het spoor vind ik veel glaswerk en blikjes. De parkeerplaats is een verzamelplaats voor hangjongeren die luide muziek draaien. Ik spreek die jongens er wel eens op aan en dan reageren ze heel beleefd hoor. Dan vraag ik ook of ze hun rotzooi mee willen nemen. Maar op de een of andere manier blijft het toch lastig om de spullen op te ruimen. Onlangs kwam er eentje met zijn auto de parkeerplaats opdraaien, legde een tas zwerfvuil neer en hij reed weer weg. Alsof deze plek een inzamelplaats is voor vuil.”

  Margriet kwam ooit bij de Streetmastergroep nadat zij Rob Kleinegris leerde kennen. De ‘zwerfvuilkoning’ van Soest woont een paar huizen verderop. Hij wist Margriet in te lijven in de groep die geregeld de wijken intrekt. Margriet doet het met plezier. ,,Hier in de buurt rondom het kinderdagverblijf laat ik de kinderen wel eens meehelpen. Daarnaast maak ik een rondje over de Eng, even een uurtje lopen, lekker buiten zijn. Het zwerfvuil ruimen doe ik niet uit ergernis. Ik vind het heerlijk en ontspannend om buiten te zijn.”