• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Streetmaster André: ‘Ik doe dit niet voor het schouderklopje’

 • André van Eekeres loopt rustig door de straten rondom de flats aan de Van Goyenlaan waar hij, bewapend met streetmaster (een grijparm) en vuilniszak zwerfafval tussen de struiken en van de straten ruimt. De oorspronkelijke Amsterdammer woont een aantal jaar tot volle tevredenheid in Soest. ,,Ik ben in Amsterdam-Oost geboren en in ‘Nieuw-West’ opgegroeid”, vertelt André. ,,Ik heb altijd tussen de mensen geleefd en gewerkt. Hier in Soest is het een heel andere wereld, een oase van rust. In Amsterdam heerst altijd de hectiek en de emotie.”

  Heerlijk wonen
  André woont met veel plezier in een van de appartementen aan de Van Goyenlaan. ,,Heerlijk wonen hier en ik wil graag wat doen om de omgeving schoner te maken. Dat is nog prettiger wonen.” Dus toen André in de Soester Courant las over de Streetmasters die namens de Stichting VAnG de wijken en straten van Soest ingaan meldde hij zich bij Rob Kleinegris. ,,Fantastisch dat Rob dit met al die medewerkers organiseert. De stichting heeft al honderd man in het dorp rondlopen? Dat is best veel. Ik doe het graag. Het is een kleine moeite, je bent in beweging en je krijgt leuke reacties van buurtbewoners.”

  Schouderklopje
  Terwijl André zijn verhaal doet komt een buurman voorbij wandelen. Hij geeft in het voorbijgaan een schouderklop aan André en zegt tegen de verslaggever: ,,Zet maar in je verhaal dat hij heel goed werk doet. De buurt is een stukje schoner geworden.”

  André glimlacht. ,,Het is mij niet om een schouderklopje te doen hoor. Dit is echt iets voor mij, ik kan dit doen wanneer en waar ik wil en je maakt af en toe een praatje. Ik loop hier de straat uit en ga  kijken bij de parkeerplaats bij de Boni, want daar ligt ook de nodige troep, zeker wanneer de viskraam er staat.”  

  De wind is guur en schraal op de dag dat wij André spreken. Hij huivert even en maakt aanstalten om weer verder te gaan. ,,Het is koud nu, ik moet flink bewegen om warm te worden en er is nog genoeg te ruimen heb ik al gezien. Nu nog even aan de slag en dan kan ik zo direct voldaan aan de koffie.”

  Streetmaster worden?
  Ook Streetmaster worden voor Stichting VAnG? Dat kan. Meld je bij Rob Kleinegris en hij zorgt voor faciliteiten; een hesje, een ring en vuilniszakken, handschoenen en natuurlijk de streetmaster zodat je schoon en veilig je werk kan doen.

  Rob is te bereiken onder telefoonnummer: 06-16094919 of via Rob.Kleinegris@afvalvrijescholen.nl