• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • ’t Saamdeel geeft aftrap voor afvalvrije scholen

  Acteur, docent en bioloog Theodoor Braaksma alias Koos de Vuilnisman bezoekt de komende tijd de vijf scholen uit Kapelle met een vuilniswagen. Als eerste was hij donderdag bij ‘t Honk en de Moolhoek in ’t Saamdeel. 
   
  Rap
  Na een inleiding van wethouder Evert Damen wordt Koos de Vuilnisman met veel lawaai ontvangen door alle leerlingen van de brede school. Als Koos begint met zijn rap heeft hij de lachers op zijn hand, maar hij brengt een serieuze boodschap. De rap eindigt met YOLO: You Only Live Once. Dat geldt volgens Koos ook voor onze aarde. “We hebben maar een aarde en daar moeten we zuinig op zijn.” 

  Pierenkwekerij
  Met een act van Koos de Vuilnisman vragen de scholen bij hun leerlingen en de ouders aandacht voor de afvalvrije gedachte. De bedoeling van het project ‘Afvalvrije School’ is dat er in principe geen afval de school binnenkomt en afval dat de school verlaat, moet hergebruikt kunnen worden. Bovendien moet dit gescheiden aangeleverd worden. Op die manier moet het restafval dat niet gerecycled kan worden zoveel mogelijk gereduceerd worden en het liefst naar nul worden teruggebracht. “We zijn vanaf de eerste schooldag gelijk begonnen met recyclen”, vertelt de coördinator van ’t Saamdeel Margreet Wabeke. “In elke klas en door het hele gebouw staan bakken om afval te scheiden; plastic, papier, restafval en gft. Gft-afval wordt niet opgehaald. We zijn nu met een proef begonnen waarbij een lerares dat afval naar een pierenkwekerij brengt. Mocht dit niet werkbaar zijn, dan gaan we graag in gesprek met de gemeente of ze, net als bij het plastic afval, willen meedenken in een oplossing.”

  Cool
  Na de officiële aftrap kregen de kinderen van groep 7 van ’t Honk een gastles van Koos de Vuilnisman. “Die rap van Koos en zijn gastles is heel leuk”, vertelt de 10-jarige Janno Borg. “Hoe hij de dingen uitlegt, dat is ook echt supergrappig. Ik vond het interessant om het verschil te leren tussen afval en geen afval. Alles wat recyclebaar is, is dus geen afval. In de klas zijn we al volop aan recyclen. Alle klaslokalen hebben verschillende bakken om afval in de klas al te scheiden.” 

  Holy Folie
  Daarnaast worden ouders verzocht hun kinderen bijvoorbeeld geen pakjes drinken mee te geven, maar een beker of flesje dat na gebruik weer mee naar huis gaat. “Ik ga voortaan ook een beker en een broodtrommel meenemen naar school”, vertelt de 10-jarige Niki Butijn. “We hebben namelijk tijdens de gastles met Koos ook geleerd dat wij alleen al op ’t Honk aan restafval zo’n 27.540 pakjes drinken per jaar weggooien en wat dat kost om te verbranden.” Aan de binnenkant van pakjes drinken zit folie waardoor het niet recyclebaar is. Dit noemt Koos de Vuilnisman dan ook ‘Holy Folie’. Janno en Niki hebben nog wel een tip voor Koos. “Het zou helemaal cool zijn als hij een ‘Dep’ (dans) doet aan het einde van zijn rap.” 
   
  Milieuprijs
  Op 22, 23 en 26 september en 14 oktober gaat Koos de Vuilnisman bij alle andere deelnemende scholen langs. Dit zijn de scholen de Tunnel in Schore, de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en OBS Wemeldinge. ‘Afvalvrije School’ is een project van de stichting VAnG. De deelnemende scholen gaan de komende tijd ook strijden voor de VAnG Milieuprijs. Alle deelnemende scholen moeten tips bedenken om afval te besparen op school en thuis. Ook de betrokkenheid van de school/klas en de verzorging van de werkboeken wordt in de beoordeling meegenomen. Er is ook een individuele prijs, de leerlingen gaan een tekening maken met een slogan en de winnende tekening komt op een vuilniswagen te staan. Dit om de burger aan te zetten het afval beter te sorteren. 
   
  Tekst en foto's: Weekblad de Bode/Jenine Hooglander