• Stichting Van Afval naar Grondstof

 • Excursie bij Krasrecycling BV Volendam 15 september 2020

 • Dinsdag 15 september ging een delegatie van onze stichting naar Volendam voor een excursie/rondleiding bij Kras Recyclingbedrijf BV/Volendam. Directeur Ben Kras vertelde ons over de afvalverwerkingsprocessen van bedrijfsafval. KRAS verzamelt, sorteert, verwerkt en verhandelt de afvalstromen papier, karton, folies en kunststoffen voor honderden bedrijven in Europa. Van volledige service in de vorm van gedetacheerd afvalmanagement aan de bron tot het plaatsen van een enkele afvalbak. Ben vertelde onderhouden over het inzamelen, het sorteren, persen, malen. 

  Wij leerden onder meer over extruderen. Dit is het proces waarmee kunststoffen worden omgevormd tot regranulaat, een grondstof waarmee nieuwe kunststofproducten worden gemaakt. De Volendammers zijn al bijna 70 jaar specialist op dit gebied. Ooit startte de opa van Ben Kras als voddenman met een bakfiets, nu is Kras Recycling BV/Volendam een van de grootste afvalbedrijven van Nederland.

  Filosofie van het bedrijf is gelieerd aan de Ladder van Lansink oftewel De Afvalhiërarchie.

  Kras Recyclingbedrijf BV organiseert vaker van dit soort bijeenkomsten. De onderneming is zich bewust van het algemeen belang van de recycling van afval en wil daar zoveel mogelijk mensen over informeren. Fijn dat een zo groot bedrijf als Kras zich belangeloos inzet voor informatieverschaffing en dat bovendien op een laagdrempelige en gastvrije manier vormgeeft. Dank aan directeur Ben Kras en zijn team. 

  Op de website van Kras Recyclingbedrijf BV is vele informatie te vinden over afvalrecycling. Website Kras.

  Na de rondleiding werden wij uitgenodigd bij palingrokerij Jan Smit. Daar werd op het terras genoten van een lunch met visspecialiteiten. Met een gevulde maag en met meer kennis over afvalverwerking ging de groep op ‘coronaproof’ wijze naar Soest.