• Nieuws uit de media

 • In 2016 kunnen gemeenten starten met pilots voor de inzameling van kleine PET-flesjes en blikjes via belonings- en/of retourpremiesystemen. Gemeenten die pilots willen organiseren, kunnen deze tot en met 15 november aanmelden.

  De randvoorwaarden voor de pilots zijn vastgelegd in het plan van aanpak ‘Nieuwe beloningssystemen’, dat door het Afvalfonds Verpakkingen, Natuur & Milieu en de VNG is opgesteld en is aangeboden aan de staatssecretaris. Op korte termijn wordt het verstuurd naar de Tweede Kamer. Met het oog op de snelle start worden gemeenten alvast in de gelegenheid gesteld zich aan te melden voor één of meerdere pilots.

  Lees hier meer

 • Het verhogen van het percentage tweede leven van afval is voor Van Gansewinkel dé belangrijkste doelstelling op het gebied van duurzaamheid en heeft een directe link met haar visie ‘Afval Bestaat Niet’.

  Van Gansewinkel is er ook in 2014 in geslaagd om 93 procent van het verwerkte afval een tweede leven als grondstof of energie te geven. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde duurzaamheidsverslag over 2014 van de afvaldienstverlener, recycler en leverancier van hoogwaardige secundaire grondstoffen. Door afval te recyclen en grondstoffen terug te winnen heeft Van Gansewinkel in 2014 ruim 1,19 Mton CO2-uitstoot in de keten voorkomen.

  Lees hier meer ...

 • De PvdA wil dat mensen die gebruikte spullen inleveren bij de winkel een retourpremie krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van korting op een nieuw product. Dat moet zorgen voor meer recycling van bijvoorbeeld kleding en speelgoed.

  De maatregel zou er volgens Kamerlid Yasemin Çegerek voor zorgen dat er minder afval komt en spullen beter kunnen worden gerecycled. "Het moet lonen om spullen terug te brengen naar de winkel." Voor de winkeliers zou het bovendien zorgen voor extra klantenbinding, omdat mensen terugkomen naar de winkel. 

  Lees hier meer ...

 • Ikea steekt zijn recycling ambities niet onder stoelen of banken, maar in de meubels. De Zweedse meubelgigant werkt aan een lijn van producten gemaakt uit papierpulp.

  Het proces dat Ikea gebruikt is volgens Ikea-ontwerper Maja Ganszyniec vergelijkbaar met hoe papieren eierdoosjes gemaakt worden. Het levert veel sterker en gladder materiaal op. Ganszyniec en haar collega’s hebben onder andere prototypes gemaakt van kuipstoelen, banken en boekenkasten uit de papierpulp.

  Lees hier meer ...